Sådan drikker du kaffe i 25 lande

Tyrkiet: Türk Kahvesi
Egentlig en tradition fra det Osmanniske rige i Tyrkiet. Kaffen er meget tyk og serveres i en såkaldt copper cezve, der er en kobber-krukke med langt håndtag. Serveres ofte efter måltider med slikket Türkish Delight.

Drikketip: Lad være med at drikke det tykke lag grums, der lægger sig i bunden af koppen.

Næste: Kaffeost og dåsekaffe

Hong Kong: Yuanyang
Er mest af alt en blanding mellem kaffe og te – med mælk.

Drikketip: Man skal bruge en stærk sort Hong Kong-te, der filtreres gennem noget der minder om en silkestrømpe og blandes med mælk.

Grækenland: Frappé
Den traditionelle drik er lavet af Nescafé, koldt vand, sukker og mælk.

Drikketip: En græker med respekt for sig selv ved, at Frappé skal være rystet, ikke rørt. Drikkes med sugerør.

Indien: Kaapi
Denne kaffe fra Sydindien er brygget af en blanding af kaffebønner og cikorie, en slags kaffeerstatning. med flødeskum på toppen.

Drikketip: På menu-kortet står der ofte “meter coffee”, der referer til højden, hvor kaffen skal skænkes fra.

Vietnam: Ca Phe Sua Da
Kaffen her bliver brygget ved bordet. I glasset er i forvejen hældt sødet mælk op, og kogende vand hældes gennem et filter.

Drikketip: Der skal være rigeligt med kaffebønner i filteret, eller drypper vandet for hurtigt ned i glasset og kaffen bliver for tynd.

Italien: Espresso
Den perfekte kop skal have en karamelfarvet cremet top, som er tyk nok til at bære en teskefuld sukker nogle sekunder.

Drikketip: Espresso skal drikkes i een mundfuld ved baren. Sidder man ved et bord koster kaffen op til fire gange mere.

Østrig: Melange
Den mest populære drik i Wiens cafeer minder om cappuccino, men er brygget med en mildere kaffe toppet med mælkeskum.

Drikketip: Serveres ofte med et glas vand, så man kan rense ganen mellem sippene.

Etiopien: Buna
I kaffens hjemland serveres kaffen ofte med salt eller smør i stedet for mælk og sukker, især på landet.

Drikketips: Hvis du inviteres til kaffe privat, så stop ikke før efter kop nummer tre – det betragtes som en velsignelse.

Mexico: Café de Olla
De fleste mexicanere drikker café de olla om morgenen. Kaffen brygges i en lerpotte og der tilsættes kanelstænger, der gør drikken krydret.

Drikketip: Hæld ikke sukker i – ofte er der allerede tilsat uraffineret brunt sukker.

Saudi Arabien: Kahwa
Når beduinerne inviterer ind, står den på Kahwa-kaffe, der er tilsat kardemomme. Den bitre drik serveres næsten altid med søde, tørrede dadler, der modsvarer bitterheden,

Drikketip: En yngre person forventes altid at servere for de ældre.

Indonesien: Kopi Luwak
Kaffebønnerne til dette berømte bryg starter deres rejse til kaffekoppen gennem fordøjelsessystemet hos civet-katten. Katten spiser de friske kaffe-bær, men den inderste del med kaffebønnerne ryger ud med afføringen og samles så sammen. Det siges at gøre kaffen blødere, rigere på smag og mindre bitter.

Drikketip: Det er verdens dyreste kaffe, der sælges for tusind kr. pundet, så hvis du bliver tilbudt civet-kaffe til en billig pris, har den formentlig aldrig været i nærheden af kattedyret.

Malaysia: Pak Kopi/Kopi Putih/Bai Kafe
Denne kaffe blev introduceret i Perak-regionen i 1900-tallet af kinesiske tinmine-arbejdere. Den kaldes også Ipoh-kaffe efter byen, hvor man først begyndte at riste kaffebønner i palmeolie, som giver en lettere og lysere kaffe.

Drikketip: Hvid kaffe i Malaysia betyder ikke som andre steder kaffe med mælk, men bare at kaffen er lysere. Men ofte serveres den også med mælk.

Argentina: Cortado
Denne drik er egentlig som en italiensk espresso – kaffe med en sjat mælk. Buenos Aires cafe-kultur er tæt på den gamle europæiske model.

Drikketip: Skal der mere mælk i kaffen, så bestil en lágrima, der betyder tåre. Det er masser af varm mælk med et skvæt kaffe.

Australien/New Zealand: Flat White
Australierne skændes stadig med New Zealænderne om hvem der egentlig opfandt denne drik, men en ting er de enige om: Flat White er ikke en latte. En Flat White er en kop kaffe blandet med dampet mælk. En latte har skum på toppen og serveres i glas.

Drikketip: Mælken skal ikke bare være mælk – det skal være mikro-skum, som man kan lave figurer af på kaffens overflade.

Læs også: 5 kaffepauser i New York

Spanien: Café Bombón
Dene søde blanding af lige dele espresso og kondenseret mælk blev skabt i Valencia, men er nu populær i hele landet.

Drikketips: Drikken serveres i et lille glas, så man kan se den adskilte kaffe og mælk. Kaffen skal hældes meget forsigtigt over mælken, så væskerne ikke blandes.

Marokko: Café des Épices
Her er tale om delikate bi-produkter fra Marokkos krydderi-markeder, for denne drik kan smage af meget forskelligt, afhængigt af cafe-ejerens egen smag. Der tilsættes krydderier som ingefær, kardemomme, sort peber, kanel, sesam og meget andet.

Drikketip: Kaffens smag kan afhænge af situationen: Er du til noget glædeligt, vil kaffen være sød, mens der til begravelser serveres bitter kaffe.

Frankrig: Café au Lait
Klassisk morgenkaffe i Frankrig – simpelthen kaffe med varm mælk, ofte serveret i en meget stor kop.

Drikketip: Hvis du kun ønsker meget lidt mælk i kaffen, så spørg efter en café noisette – eller hasselnød-kaffe. Det refererer ikke til smagen, men farven af hasselnød.

Finland: Kaffeost
Her er en specialitet, som især de finske samer er glade for. Drikken består af komælk tilsat osteløbe, hvorefter den bages i ovnen.

Drikketip: Ostene med den karamelliserede skorpe sælges i mange finske butikker under navne som Leipäjuusto og Juustoleipa.

Irland: Irish Coffee
Varm kaffe serveres i et højt whiskey-glas blandet med irsk whiskey og sukker – og med en ordentlig klat flødeskum på toppen. Egner sig ikke til morgekaffe, men mere til at få varmen ved. Angiveligt opfundet af Joseph Sheridan i 1942 for at varme ankommende passagerer i Shannon-lufthavnen op.

Drikketip: Flødeskummet må endelig ikke røres rundt i glasset. Den varme kaffe skal drikkes gennem den kolde flødeskum.

USA: Frappuccino
Starbucks er blevet sonynym med den amerikanske cafe-kultur, og milkshake-kaffe hybriden Frappuccino er det ultimative symbol på Starbuck-brandet: En massiv sællert til amerikanernes søde tand.

Drikketip: Skal det være endnu voldsommere? Så bestil frappuccinoen lavet på affogato-vis. Så er der et skud espresso på toppen.

Holland: Bakkie Troost
Denne hollandske kop kaffe kan oversættes til noget i retning af en kop af behagelighed. Normalt serveres der en enkelt krydret småkage til kaffen.

Drikketip: Et såkaldt koffiehuis sælger kaffe og små måltider, mens en cafe er en restaurant med bar.

Brasilien: Cafezinho
Navnet betyder bare en lille kaffe på portugisisk. Kaffen filtreres gennem et stof-filter og serveres ofte bare i et plastikkrus. Den er meget sød og meget stærk. En trediedel af verdens kaffebønner kommer fra Brasilien.

Drikketip: En cafezinho er tit gratis efter et måltid på en restaurant.

Polen: Kawa Parzona
Den traditionelle polske kaffe laves meget enkelt. De malede kaffebønner blandes med kogende vand direkte i et glas uden filter.

Drikketips: Hvis der står Mielona på kaffeposen, er bønnerne klar til at lave kaffe gennem et filter som sædvanligt.

Japan: Kan Kohi
Kaffe på dåse blev introduceret i Japan i 1969, og i dag fås drikken i de fleste supermarkeder og maskiner med drikkevarer. Kaffen med mælk sælges varm om vinteren og kold om sommeren.

Drikketip: Kaffe på dåse kan medbringes alle steder, men husk at det opfattes som uhøfligt at spise og drikke på f.eks. togstationer

(Kilde: Budgettravel.com)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.